Ugrás a tartalomra

Húsz év egy zöldebb világért

2022. december 28. szerda
Környezetünk megóvása gyermekek közreműködésével a Gádor iskolában
Húsz év egy zöldebb világért

A környezetvédelem területén végzett tevékenység és az eddig elért sikerek utóbbi húsz évét összefoglaló kiállítás nyílt a Gádor Általános Iskolában de-cember 2-án. A vendégeket az intézmény vezetője, Perge Éva köszöntötte, a két évtized történéseit pedig Békyné Csabai Éva és Nógrádiné Tokai Marietta ismertette.

A kezdetek kezdetéről megtudtuk, hogy 2001-ben, az akkor már tíz éve működő diákcsere-kapcsolatnak köszönhetően a bonni Emilie-Heyermann Reáliskola a nemzetközi ökoiskola-hálózat jövő generációját célzó „Agenda 21” nevet viselő programjában való közös részvételt ajánlott a Gádor iskolának.

– Magyarországon elsőként jelentkeztünk a felkínált pályázatra, és az energiatakarékosságot középpontba helyezve dolgozni kezdtünk. Ennek eredményeként 2002-ben elnyertük a „Környezetvédő iskola Európában” kitüntető címet és az ezzel járó zászlót. Két évvel később egy nemzetközi diákkongresszuson vettünk részt, ahol beszámoltunk az energiatakarékosság jegyében végzett munkáról, majd 2005-ben újabb díjat kaptunk, és egy évvel később elnyertük a magyarországi Ökoiskola címet – beszélt a kezdetekről a környezetvédelmi munkacsoport munkáját 13 éven át koordináló Békyné Csabai Éva. Az intézményvezető-helyettes a továbbiakban még részletezte az évek alatt szerzett számos elismerést, többek között az UNESCO által adott „Fenntarthatóság tanulása 2009/2010” kitüntetést és az Örökös Ökoiskola cím elnyerését.

Az egyik környezetvédelmi díj (2008) átvételekor Köln-Porzban egy napenergiával működő „főzőedényt” kapott az iskola, amelyet Tevan Zsolt fizikatanár mutatott be a kiállítás résztvevőinek.

Az iskolában zajló tevékenységről, megemlítve az energia- és víztakarékosságot, az újrahasznosítási törekvéseket, a papír, az elem és a sütőolaj gyűjtését is, az öko munkaközösség jelenlegi vezetője, Nógrádiné Tokai Marietta számolt be. A pedagógus többek között kiemelte a Zöld Jövő Környezetvédelmi Egyesülettel való jó kapcsolatot, az általuk szervezett programokon – szemétszedés, terepgyakorlat, vetélkedő, verseny – való aktív tanulói jelenlétet.

A környezetvédelmi díjakat átvevő, illetve a diákkonferenciákon részt vevő „öregdiákok” is meghívást kaptak a kiállítás megnyitójára, ahol saját élményeiket osztották meg a hallgatósággal, az eseményen jelenlévő Németh Zoltán alpolgármester pedig arról biztosította az iskola vezetőit, hogy az önkormányzat továbbra is segítséget nyújt a környezetvédelemmel kapcsolatos programok megvalósításához.

A bensőséges ünnepséget Leskó Gabriella ötödikes osztályának a víz fontosságáról szóló műsora színesítette.

Tamás Angéla